piatok 26. augusta 2011

Ako stihnúť viac s menším úsilím


Žijeme vo svete neobmedzených možností. Máme sprístupnené informácie ako nikdy predtým, môžeme dosiahnuť čokoľvek bez toho, aby nám v tom niekto bránil. Ale má to háčik. Popri neobmedzených možnostiach existuje aj neobmedzené množstvo vecí, ktoré nás rozptyľujú, odoberajú nám čas, energiu, a vyrušujú nás pri plnení našich cieľov.
Každé rozptýlenie nám ukradne len trošku času, ale je ich toľko veľa, že nám úplne vyplnia celý deň. Však to poznáte - len na chvíľu si zapnete počítač, len na pozretie mailov. Keď už je zapnutý, pozriete si pár obľúbených stránok. Potom pozriete na facebook, odpíšete na pár odkazov, keď zazvoní mobil a kamarát vás volá na kávu.
Podobne je to s cieľmi, projektami, úlohami - máme ich toľko, že nevieme čo skôr. A akonáhle jeden vyriešite, namiesto neho pribudnú tri ďalšie. Výsledok je potom konštantný pocit zahltenia a nestíhania. Deň sa zdá krátky, život sa zdá rýchly.
Leo Babauta vo svojej knihe The Power of Less a na svojom blogu http://zenhabits.net/ ponúka 3 jednoduché návyky, ako ukončiť zahltenie, zvýšiť svoju produktivitu, a stihnúť viac s menším úsilím.
1. Jeden cieľ
Leo radí, aby sme v jednom čase mali len jeden veľký cieľ. Leova predstava o veľkom cieli je niečo dostatočne odvážne, čo sa dá splniť zhruba za rok. Veľký cieľ môže byť čokoľvek od "dostať sa na medicínu" až po "zabehnúť maratón".
Jeden cieľ vám umožní sústrediť všetku svoju energiu na jeho splnenie. Naša pozornosť má obmedzenú kapacitu, útočí na ňu obrovské množstvo rozptýlení, a tak si nevytvárajme sami ešte aj ďalšie prekážky vo forme viacerých cieľov.
2. Tri projekty
Pracujte len na troch projektoch v jednom čase. Len na troch veciach, dostatočne dôležitých, z ktorých každá môže byť splnená zhruba za týždeň alebo za dva. A na ďalšom projekte začnite pracovať až keď nejaký dokončíte.
V týchto troch projektoch by ste mali mať aspoň jeden projekt týkajúci sa vášho veľkého cieľa, a aspoň jeden projekt týkajúci sa vašej práce.
3. Tri úlohy
Tretia Leova rada, ktorá môže najviac ovplyvniť váš život, je stanoviť si každý deň tri najdôležitejšie úlohy, večer si ich zapísať, a na druhý deň s nimi začať hneď ráno, pred čímkoľvek iným.
Jedna úloha by sa mala týkať vášho veľkého cieľa, jedna vašej práce, a jedna vášho osobného života.
Ako zistíte ktorá úloha by mohla patriť medzi vaše najdôležitejšie úlohy? Položte si otázku: keď urobím dnes túto úlohu, bude mať pozitívny dopad na môj život o týždeň, o mesiac alebo o rok?
OK, toľko Leove rady, ale ako už bolo napísané - každá mapa je nanič, ak nezačneme kráčať. Takže si ešte raz zopakujme podstatu - 1 cieľ, 3 projekty, 3 úlohy - a poďme na to. Hneď teraz. Alebo si najprv pozriete maily? ;-)
Zdroj: http://zenhabits.net/2009/05/3-ways-to-get-more-done-with-the-power-of-l...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára