streda 11. januára 2012

Ako si vytvoriť vlastné stránky


Vytvoriť si vlastné internetové stránky je ako postaviť si vlastný dom, len lacnejšie. Môžete síce bývať v prenajatom dome, ale to bude vždy len cudzí dom, kde budete musieť dodržiavať pravidlá jeho majiteľa. Taktiež môžete kúpiť hotový dom, ale hotový dom zase bude urobený podľa predstáv jeho bývalého majiteľa. A prerábať hotový dom - to už je niekedy lepšie postaviť nový.
Ak sa chcete zabývať na Internete, začať tam pracovať a zarábať peniaze, skôr alebo neskôr budete potrebovať vlastné internetové stránky. Nemusíte však mať obavu, ich postavenie bude omnoho rýchlejšie, ako postavenie domu.
Koľko trvá postavenie poriadnych internetových stránok? Ak to zoberieme úplne od začiatku, keď ešte nemáte vôbec nič, tak takého pol dňa, ak to robíte prvý krát. Na druhý krát, keď už nemusíte nad každým krokom premýšľať, sa to dá stihnúť aj za hodinu.
Základné kroky pre vytvorenie vlastných internetových stránok sú nasledovné:
1. Vymyslite si dobrú adresu - doménu
Doména je internetová adresa vašich stránok. Tak ako vo fyzickom svete existujú dobré a horšie adresy, podobne aj na Internete môžete dobrou adresou veľa získať.
Ak chcete napríklad vytvoriť stránky o fotografovaní, tak adresa www.foto.sk je určite lepšia, ako adresa www.stranka-o-fotografovani.zadarmo.sk. Pokiaľ tú prvú sa ľudia naučia veľmi rýchlo, s tou druhou nemáte šancu, aby si ju niekto zapamätal.
Doména musí byť samozrejme voľná. Správca slovenských domén sídli na adrese www.sk-nic.sk a tam si aj môžete overiť, či je vami vybraná doména ešte voľná (v sekcii "Hľadať doménu").
Viac o hľadaní voľných domén nájdete v článku: Ako si nájsť voľnú doménu.
2. Zaregistrujte si vybranú adresu
Internetové adresy sa na rozdiel od fyzických pozemkov nedajú kúpiť. Dajú sa len prenajať, a budú vaše dovtedy, pokiaľ budete platiť každoročné poplatky.
Registrácia internetovej adresy sa dá urobiť dvoma spôsobmi:
  • na vlastné meno, keď podpíšete registrátorskú zmluvu so spoločnosťou SK-NIC, a.s.,
  • cez iného registrátora, ktorý to zariadi za vás.
Z časového hľadiska je lepšia tá druhá možnosť - zaregistrovanie cez Internet, cez už existujúceho registrátora. Dá sa to vybaviť za pár minút - naklikáte si adresu, registrátor ju overí či je voľná, vy zaplatíte cez vaše obľúbené elektronické bankovníctvo, a je to, na rok je adresa vaša, za nejakých 30€ (camperSK: vďaka za upozornenie).
3. Prenajmite si počítač, na ktorom budú vaše stránky bežať - webhosting
Vaše internetové stránky musia bežať na nejakom počítači. Ak chcete, aby boli vaše stránky dostupné 24 hodín a nechcete sa zaoberať otázkami ako sa buduje a prevádzkuje internetový web-server, najlepšie je prenajať si nejaký existujúci.
Prenájom webhostingu je obyčajne výhodné spojiť aj s registráciou domény, pretože poskytovatelia webhostingu často poskytujú na registráciu domény rôzne zľavy, podľa toho aký prenájom si u nich zaplatíte.
Príklad webhostingových služieb aj s cenami je na stránkach www.atlantis.sk, kde bežia aj stránky, ktoré práve čítate. Ak si u tohoto poskytovateľa objednáte balík Beta za 5,28€ mesačne (bez DPH), získate dostatok priestoru na vaše stránky (6 GB) a všetky nástroje potrebné na to, aby ste tam vybudovali poriadne internetové stránky (PHP, MySQL, SSL a iné záhadnosti).
4. Nainštalujte si systém na správu obsahu - CMS (Content Management System)
Toto znie zatiaľ pomerne záhadne, ale je to vcelku jednoduché. Samotné stránky môžete vytvoriť dvoma spôsobmi:
  • buď si ich sami naprogramujete, v jazykoch ako je HTML, PHP, atď.,
  • alebo použijete nejaký už hotový systém.
Taký hotový CMS systém zariadi to, že nemusíte poznať žiadne programovacie jazyky ani iné zložitosti. Po jeho nainštalovaní budete písať články na Internet rovnako jednoducho, ako ich dokážete napísať vo Worde (babi, povedz prosím že vieš čo je Word :-).
Dobrá správa je, že CMS systémy sú zadarmo. Teda nie že by sa nedali nejaké kúpiť aj za peniaze, ale existuje niekoľko výborných univerzálnych systémov, ktoré sú úplne zadarmo (Joomla, Drupal, WordPress, atď.).
Ďalšia dobrá správa je, že tieto systémy sú už preložené aj do slovenčiny. Teda minimálne Drupal a WordPress, tieto dva mám vyskúšané, napríklad tieto stránky bežia na systéme Drupal.
Taktiež aj návody na inštaláciu sú aj v slovenčine - www.drupal.skhttp://www.wp.sk/instalacia-wordpress/. Samotná inštalácia je tiež pomerne jednoduchá, jediné čo si potrebujete vybrať je konkrétny CMS, ktorý si chcete nainštalovať.
Ak ste internetové stránky ešte nikdy neinštalovali, mali by ste začať s WordPressom. Pripadá mi pomerne jednoduchý, aj z pohľadu inštalácie, aj z pohľadu neskoršej administrácie. Keď zvládnete wordPress, budete poznať základy, na ktorých môžete stavať.
Inštalácia CMS je v zásade jednoduchá:
  • stiahnete si vybraný systém z Internetu (obyčajne 1 ZIP súbor),
  • súbor si "rozbalíte" u seba v počítači, napríklad programom WinZip,
  • podľa návodu pre vybraný CMS doplníte na určené miesta požadované informácie (názov databázy, ligin a heslo do databázy, adresu stránky, atď.),
  • upravené súbory nakopírujete na počítač, kde máte zaplatený webhosting, napríklad programom Total Commander,
  • a na záver sa už len prihlásite na svoje stránky, vyplníte základné nastavenia, a je to.
Celá inštalácia trvá len niekoľko minúť. WordPress sa chváli svojou povestnou 5-minútovou inštaláciou, takže je to naozaj rýchle.
5. Začnite písať samotný obsah stránok
V tomto kroku už máte vaše internetové stránky nainštalované, ale zatiaľ sú prázdne. Nie sú v nich žiadne články ani žiadne iné informácie. Prihláste sa ako administrátor (login a heslo máš dúfam odložené, áno babi?) a začnite písať články.
Okrem písania článkov máte aj veľa možností, ako stráviť kopu času ladením grafického výzoru stránok. Celé hodiny sa môžete bavkať s farbičkami, s rozložením informácií po stránke, s rôznymi štýlmi, témami, modulmi, blokmi, atď.
Zaujíma vás, ako písať články na vlastných stránkach tak, aby vás to uživilo? Zoberte si príklad od Lea Babautu, tu je jeho príbeh: Zen Habits - Ako som získal 100.000 zaregistrovaných čitateľov za dva roky.

                                      



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára